Saturday, October 30, 2010

Besar makna DOA yang kita Lupakan

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..sedikit pekongsiyan ntok jiwa kte,mudah2han xkosong dri ilmu2 Allah..insyaAllah

Dalam tidak sedarsetiap hari kita memohon dalam solat kita tetapi sayangnya, kita hanya memohon tanpa memahami. Sekadar tersebut dibibir, tetapi tidak tersentuh dari hati kita selama ini.

Marilah kita mula menghayati ketika kita duduk di antara dua sujud semasa solat. Dengan rendah hati ntuk nyatakanlah permohonan ampun kepada Allah Rabbighfirli (Tuhanku, ampuni aku)Diamlah sejenak, buka dada dan diri kita menerima ampunan dari Allah. 

Tetaplah membuka diri kita untuk menerima ampunan Allah. Ulangi permintaan itu beberapa kali hingga kita merasakan ketenangan. Kemudian sampaikanlah permintaan keduaWarhamni (sayangi aku). Diam dan tundukkanlah diri kita untuk menerima kasih-sayang Allah yang tak terhitung besarnya.

Bukalah dada kita seluas-luasnya agar semakin banyak kasih-sayang Allah yang kita terima. Ulanglah beberapa kali hingga kita merasa cukup Berturut-turut sampaikanlah permintaan-permintaan berikut dengan cara sebagaimana tersebut di atas, satu persatu..

Wajburnii (tutuplah aib-aibku) 

Warfa'nii (angkatlah darjatku)
Warzuqnii (berilah aku rezeki)
Wahdinii (berilah aku petunjuk)
Wa'Aafinii (sihatkan aku) 
Wa'fuannii (maafkan aku) 
Setelah selesai, diamlah sejenak lalu sampaikan rasa syukur kita
betapa besarnya nilai doa ini, sebuah doa yang kita hanya remehkan begitu sahaja. 


 *Mudah2han pekongsiyan yang ade neyh kte amalkan..insyaAllah..
May Allah bless always..dan ingatla kasih dan cinta-Nya Allah xpenah ja0h wLau seinci dri kte..Wassalam :)